Mürklid

Mürklid kasvavad huumusrikastes metsades ja niitudel ning sisaldavad rohkesti D-vitamiini. Mürklid on ühed maitsvamad kevadseened. Eestis leidub peamiselt kuhikmürklit, harva ka söögiseenena vähemväärtuslikku hiidmürklit ja kõige väärtuslikumat ümarmürklit. Tüüpiliste kevadseentena ilmuvad mürklid aprilli lõpus, mai alguses, kusjuures kõige hilisem kasvaja hiidmürkel võib korjajat rõõmustada kalendrisuve alguseni välja. Et kevadel leidub metsas teisigi seeni, näiteks kevadkogritsat, mis eeltöötlemata mürgine on, varusta end eelnevalt kindlasti seeneteadmistega.

Kasutamine: kõik mürklid kuuluvad metsavärskelt tarbitavate väga heade söögiseente hulka ja neid iseloomustab mahedapoolne maitse ning meeldiv lõhn. Ei vaja kupatamist. Värskelt eriti maitsev suppides, hautistes, kastmetes, ka lihtsalt praetuna.

Säilitamine: säilitada kuivatatult.