Et me mets ei läheks metsa!

Harjumaa, Tallinna ümbruse puhkeala, Viimsi külastuskeskus

Eestimaa on metsarikas. Metsaga oleme seotud juba kaugetest aegadest, seetõttu tavatseme end tihti metsarahvaks kutsuda. Metsast on ikka tööd ja leiba, kodusooja ja hingerahu saadud. Aga kui hästi me nüüdsel ajal metsa tunneme? Kas me üldse teame, mis asi see METS on? Kellele ja milleks teda vaja on? Kas inimene saaks ka ilma metsata hakkama? Programmi käigus proovime leida vastused nendele küsimustele ning mõista metsade tähtsust inimesele ja loodusele. 
Programmi eesmärgiks on luua sinasõprus metsaga ning tõdeda, et mets on terviklik elukooslus, kus elus- ja eluta loodus on omavahel tihedalt seotud ning igal üksikosal on täita oma tähtis roll, selgitada metsade majandamise vajalikkust ning selle erinevaid etappe.

Toimumiskoht: Tädu loodusõpperada

Päevakava

  • Sissejuhatus metsaraja alguses: saame üksteisega tuttavaks. Teeme sissejuhatuse teemasse.
  • Metsaretk Tädu loodusõpperajal koos retkejuhiga: arutleme metsa ja inimese suhete üle, metsa tähtsusest inimestele ja keskkonnale; tutvume metsa majandamise erinevate töödega ja tõdeme, et metsamajandus on väga mitmekülgne mõiste; õpime mängides ja tegutsedes.
  • Teeme programmist kokkuvõtte ja lõpetame metsaretke piknikuplatsil.

Seos õppekavaga

Mets elukeskkonnana. Metsade tähtsus ja kasutamine, metsade kaitse. Metsade majandamise põhimõtted, metsamajandus ja metsatööstus. Inimtegevus ja selle mõju loodusele. Elurikkuse säilitamine.

Kohalesõitmise õpetus

Tädu loodusõpperada asub Viimsi vallas Randvere tee ääres. Ühistranspordiga on Tädu rajale saabumiseks kaks võimalust:
  • linnaliini bussiga nr 38 (Viru Keskus – Muuga) sõita Hansunõmme peatusesse, kus tuleb ümber istuda Randvere – Haabneeme bussile V2 (sõiduaegu vaata siit), peatus väljumiseks on Tädu kuusk, raja algusesse saamiseks tuleb ümber nurga veidi tagasi jalutada;
  • linnaliini bussiga nr 1A (Viru Keskus – Viimsi keskus) sõita lõpp-peatusesse, kus tuleb ümber istuda Randvere – Haabneeme bussile  V2 (sõiduaegu vaata siit), peatus väljumiseks on Tädu kuusk, raja algusesse saamiseks tuleb pisut edasi jalutada.

Lisainfo

Looduses liikumisel on esmatähtis mugavus ja kaitse jaheda ning vihmase ilma eest. Oluline on, et riietus on kihiline ning et jalanõud ja üleriided on veekindlad.
Kui soovite programmi lõpetada lõkkega, siis palume sellest eelnevalt teada anda.

Lisainfo kontakt: info.viimsi@rmk.ee; tel: 676 7842, 513 9955

Omadused:


Teemad Metsaloodus
Metsandus
Looduskaitse
Sihtrühm 4.-6. klass
7.-9. klass
10.-12. klass
ToimumisaegLäbi aasta
Grupi suuruskuni 25 õpilast + 2 saatjat, suurem grupp jagatakse eraldi programmideks
Kestus2-3 tundi
Raja pikkus4 km
Hind 20 inimest 70 EUR