Retseptid
RMK pakub välja mõned lihtsad retseptid, mida kasvõi metsas lõkke peal valmistada saad.
Seened küpsetusrestil
Vaja läheb: 400 g värskeid seeni, soola, pipart, 2 spl kanaliha maitseainet, majoneesi
Seened pesta, nõrutada. Asetada seened anumasse, lisada sool, pipar (must ja punane), kanaliha maitseaine, majonees ja segada. Seened asetada restile ning küpsetada süte kohal vähemalt 30 minutit.
Viineripada seentega
Vaja läheb: 400 g viinereid, 400 g värskeid seeni, 1 sibul, 6 kartulit, 1 puljongikuubik, 2-3 klaasi vett, õli, 2 küüslauguküünt, teelusikas köömneid, jahvatatud musta pipart, soola.
Praadida hakitud sibul õlis. Lisada seened, valada juurde vesi ja puljongikuubik. Vett peab piisavalt olema, vajadusel lisa juurde. Hautada kaane all 10 minutit. Lisada viineriseibid, kartulikuubikud ja maitseained. Hautada sütel, kuni kartul on pehme.
Kukeseenesupp
Vaja läheb: 1 l kukeseeni, 1 sibul, 1 porgand, 1 l puljongit, 3 kartulit, 1 küüslauguküüs, 2 spl võid, 1 pakk kohvikoort, 1 karp kukeseenemaitselist sulatatud juustu, tilli, soola, pipart.
Sibul ja küüslauk tükeldada, riivida porgand ja lõigata
kartul kuubikuteks. Puhastatud seened panna patta või pannile ning kuumutada
umbes 5 minutit. Seentele lisada sibul, küüslauk ja porgand. Praadida paar
minutit. Kallata peale puljong ja keeta 5 minutit. Lisada kartulid ja keeta
veel 15 minutit. Võtta pajast kulbiga leent ja segada sinna sisse sulatatud
juust. Kallata saadud segu patta ja lisada kohvikoor. Lisada maitseained ja
keeta veel 5 minutit.
Seene šašlõkk
Kivipuraviku, pilvikute, punapuraviku, kasepuraviku mütsid ajada peenikeste
keppide otsa. Seened ei tohi üks teisele väga lähedal olla. Puistata vähe soola
peale ning küpsetada süte kohal.
Praetud seened
Vaja läheb: 2 kg värskelt korjatud
seeni, 15-20 spl jahu, 8-10 spl võid.
Seened puhastada, pesta, kallata üle keeva veega ja kuivatada. Lõigata suurteks
tükkideks, lisada soola ja praadida pannil võiga igast küljest üle. Seejärel
puistada jahuga üle ning veel kord praadida. Seeni võib praadida ka kartuliga, kui need 10-15 enne seente valmimist juurde
lisada.
Seene võileib
Vaja läheb: 200 g seeni, 1 sibul, 20 g võid, 1 spl hapukoort, sool.
Seened (punapuravik, kasepuravik) hoolikalt pesta, kuivatada ning lõigata ribadeks. Hakkida ja praadida õlis sibul, lisada seened ning hautada valmimiseni. Lisada hapukoort, soola. Jahutatud segu määrida leiva peale, kaunistada maitserohelisega.
Seene kaste või seene ikraa
Vaja läheb: 400 g seeni, 1 sibul, 2 spl võid, sool.
Roog valmistatakse värskelt korjatud seentest (kivipuravik, punapuravik, kasepuravik jms). Seened puhastada, pesta, lõigata väikesteks tükkideks ning asetatakse patta väikse veega. Pada asetada lõkke kohale. Vee keemisel tuleb vaht eemaldada, lisada soola ning jätta hauduma väiksel tulel. 20 minuti pärast lisada peenelt lõigatud sibul, veel 10 minuti pärast 2 spl võid. 10 minutit mõõdukat keemist väiksel tulel ja kaste (ikraa) on valmis. Võib kasutada lisandina liha või juurvilja toitude juurde.