Retseptid

RMK pakub välja mõned lihtsad retseptid, mida kasvõi metsas lõkke peal valmistada saad.

Seened küpsetusrestil

Vaja läheb: 400 g värskeid seeni, soola, pipart, 2 spl kanaliha maitseainet, majoneesi

Seened pesta, nõrutada. Asetada seened anumasse, lisada sool, pipar (must ja punane), kanaliha maitseaine, majonees ja segada. Seened asetada restile ning küpsetada süte kohal vähemalt 30 minutit.


Viineripada seentega

Vaja läheb: 400 g viinereid, 400 g värskeid seeni, 1 sibul, 6 kartulit, 1 puljongikuubik, 2-3 klaasi vett, õli, 2 küüslauguküünt, teelusikas köömneid, jahvatatud musta pipart, soola.

Praadida hakitud sibul õlis. Lisada seened, valada juurde vesi ja puljongikuubik. Vett peab piisavalt olema, vajadusel lisa juurde. Hautada kaane all 10 minutit. Lisada viineriseibid, kartulikuubikud ja maitseained. Hautada sütel, kuni kartul on pehme.


Kukeseenesupp

Vaja läheb: 1 l kukeseeni, 1 sibul, 1 porgand, 1 l puljongit, 3 kartulit, 1 küüslauguküüs, 2 spl võid, 1 pakk kohvikoort, 1 karp kukeseenemaitselist sulatatud juustu, tilli, soola, pipart.

Sibul ja küüslauk tükeldada, riivida porgand ja lõigata kartul kuubikuteks. Puhastatud seened panna patta või pannile ning kuumutada umbes 5 minutit. Seentele lisada sibul, küüslauk ja porgand. Praadida paar minutit. Kallata peale puljong ja keeta 5 minutit. Lisada kartulid ja keeta veel 15 minutit. Võtta pajast kulbiga leent ja segada sinna sisse sulatatud juust. Kallata saadud segu patta ja lisada kohvikoor. Lisada maitseained ja keeta veel 5 minutit.


Seene šašlõkk

Kivipuraviku, pilvikute, punapuraviku, kasepuraviku mütsid ajada peenikeste keppide otsa. Seened ei tohi üks teisele väga lähedal olla. Puistata vähe soola peale ning küpsetada süte kohal.


Praetud seened

Vaja läheb: 2 kg värskelt korjatud seeni, 15-20 spl jahu, 8-10 spl võid.

Seened puhastada, pesta, kallata üle keeva veega ja kuivatada. Lõigata suurteks tükkideks, lisada soola ja praadida pannil võiga igast küljest üle. Seejärel puistada jahuga üle ning veel kord praadida. Seeni võib praadida ka kartuliga, kui need 10-15 enne seente valmimist juurde lisada.


Seene võileib

Vaja läheb: 200 g seeni, 1 sibul, 20 g võid, 1 spl hapukoort, sool.

Seened (punapuravik, kasepuravik) hoolikalt pesta, kuivatada ning lõigata ribadeks. Hakkida ja praadida õlis sibul, lisada seened ning hautada valmimiseni. Lisada hapukoort, soola. Jahutatud segu määrida leiva peale, kaunistada maitserohelisega.


Seene kaste või seene ikraa

Vaja läheb: 400 g seeni, 1 sibul, 2 spl võid, sool.

Roog valmistatakse värskelt korjatud seentest (kivipuravik, punapuravik, kasepuravik jms). Seened puhastada, pesta, lõigata väikesteks tükkideks ning asetatakse patta väikse veega. Pada asetada lõkke kohale. Vee keemisel tuleb vaht eemaldada, lisada soola ning jätta hauduma väiksel tulel. 20 minuti pärast lisada peenelt lõigatud sibul, veel 10 minuti pärast 2 spl võid. 10 minutit mõõdukat keemist väiksel tulel ja kaste (ikraa) on valmis. Võib kasutada lisandina liha või juurvilja toitude juurde.