Mürklid
Mürklid kasvavad huumusrikastes metsades ja niitudel ning
sisaldavad rohkesti D-vitamiini. Mürklid on ühed maitsvamad kevadseened. Eestis
leidub peamiselt kuhikmürklit, harva ka söögiseenena vähemväärtuslikku
hiidmürklit ja kõige väärtuslikumat ümarmürklit. Tüüpiliste kevadseentena
ilmuvad mürklid aprilli lõpus, mai alguses, kusjuures kõige hilisem kasvaja
hiidmürkel võib korjajat rõõmustada kalendrisuve alguseni välja. Et kevadel
leidub metsas teisigi seeni, näiteks kevadkogritsat, mis eeltöötlemata mürgine
on, varusta end eelnevalt kindlasti seeneteadmistega.
Kasutamine: kõik mürklid kuuluvad metsavärskelt tarbitavate väga heade söögiseente hulka ja neid iseloomustab mahedapoolne maitse ning meeldiv lõhn. Ei vaja kupatamist. Värskelt eriti maitsev suppides, hautistes, kastmetes, ka lihtsalt praetuna.
Säilitamine: säilitada kuivatatult.